neděle 1. srpna 2010

TRK - Trinity Rescue Kit

Záchranné CD je věc, kterou se vyplatí mít v šuplíku poblíž počítače. Nejrychlejší a nejkomfortnější variantou je live CD oblíbené linuxové distribuce. TRK je něco podobného - balík nástrojů určených k použití převážně v linuxové příkazové řádce nebo jednoduchém grafickém rozhraní.

Často TRK využívám, když je potřeba zazálohovat nebo naklonovat celý systémový oddíl (partition) disku. V takovém případě si vystačíme s příkazy na výpis dostupných disků a jejich připojení (namountování).



Postup zálohy disku/oddílu:
  1. Nejprve tedy stáhneme aktuální verzi ISO obrazu ze stránek projektu:
    http://trinityhome.org/Home/index.php?wpid=1&front_id=12
  2. Obraz vypálíme na CD nebo DVD svým oblíbeným vypalovacím softwarem (např. pro windows volně dostupný CDBurnerXP)
  3. Restartujeme PC, připojíme externí harddisk (pro uložení zálohy), nabootujeme z vypáleného média, enterem potvrdíme defaultně označenou první možnost spuštění v menu TRK a počkáme, až systém naběhne
  4. Příkazem fdisk -l zjistíme označení disku, který chceme zálohovat a disku, na který chceme zálohu uložit
    nejčastěji to bude /dev/sda1 (pro 1. oddíl interního SATA disku) a /dev/sdb1 (pro externí disk)
  5. Disky připojíme příkazem mount nebo ntfs-3g (v případě, že je disk naformátovaný v souborovém systému NTFS) ve tvaru:
    mount /dev/sda1 /mnt0
    ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt1
  6. Příkaz mc spustí souborového managera Midnight Commander a ověříme si, že jsme přimountovali požadované disky a zapamatujeme si, který z nich budeme zálohovat. Poté můžeme mc zavřít klávesou F10
  7. Systémový disk, který budeme zálohovat odpojíme příkazem ve tvaru:
    umount /mnt0
  8. Spustíme program partimage, vybereme disk k záloze, klávesou Tab přeskočíme dál a vypíšeme cestu, kam se soubor(y) se zálohou disku uloží (př. /mnt1/zaloha), vybereme Save partition into a new image file a přejdeme na další krok klávesou F5
  9. Pokud chceme, můžeme přidat komentář k vytvářené záloze, dále přejdeme enterem, nastavíme požadovanou komprimaci a další parametry (Image Split mode doporučuji nastavit na volbu Into files whos size is = cca 2.000 MB, abychom předešli možným komplikacím), potvrdíme klávesou F5 a nakonec enterem.
  10. Po dokončení můžeme vypnout PC příkazem shutdown -h now nebo restartovat klávesami Ctrl+Alt+Delete.

Postup obnovy oddílu:
  1. Postup je totožný jako v případě zálohy až do 7. kroku, jen v případě, že máme v úmyslu obnovit zálohu na nový (čistý) HDD, můžeme nejprve rozdělit disk na oddíly např. pomocí programu qtparted. POZOR!: oddíl, který budeme ze zálohy obnovovat, musí být minimálně stejně velký, jako původní zazálohovaný oddíl a to i v případě, že např. na 250 GB oddílu bylo zaplněno pouze 5 GB - v takovém případě lze jen doporučit nejprve oddíl zmenšit v qtparted.
  2. Po spuštění partimage vybereme oddíl, na který budeme obnovovat zálohu a do řádku dolů uvedeme cestu k prvnimu souboru se zalohou ve tvaru /mnt1/zaloha/image.000, vybereme Restore partition from an image file a pokračujeme na další obrazovku klávesou F5 a vše odklepeme.
  3. Po dokončení můžeme vypnout PC příkazem shutdown -h now nebo restartovat klávesami Ctrl+Alt+Delete.

Odkazy:
Trinity Rescue Kit: Usage Howto
Partimage - Manual Usage

Podobné nástroje:
CloneZilla
SystemRescueCD


Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat